VARFÖR SKA MAN BESIKTIGA ETT HUS?
Att skaffa information om en byggnads tekniska skick är främst ett sätt för köparen att försäkra sigom att bli nöjd med sitt köp och att kontrollera att huset håller vad säljaren lovar. Samtidigt är det ett sätt att uppfylla en del av den lagstadgade undersökningsplikt som köparen har enligt jordabalken kapitel 4 § 19. Överlåtelsebesiktningen minskar därmed risken för en framtida tvist mellan köpare och säljare.
En överlåtelsebesiktning genomförs av en certifierad eller SBR godkänd besiktningsman. Överlåtelsebesiktning sker i samband med försäljning av en fastighet/lägenhet. Man börjar med en genomgång av fastighetens/lägenhetens dokumentation så som tekniska beskrivningar, bygglov, ritningar, eventuella renoveringar med kvalitetsdokument och intyg dokumenteras.
Sedan genomförs en grundlig okulär byggnadsteknisk undersökning av
fastigheten/lägenheten, besiktningsmannen besiktigar synliga ytor och det som är
tillgängligt.
Man utför en granskning av fastighetens/lägenhetens alla rum och tillgängliga utrymmen så som byggnadens alla rum, förråd, källare, vind, balkong, garage och yttertak. Även fasader, fönster och mark kring huset kontrolleras. Vår besiktningsman tittar, luktar och känner på alla tillgängliga ytor för att undvika fuktskador. Besiktningsmannen bedömer också om det finns påtaglig risk för att fastigheten har väsentliga brister som inte framkommit vid den okulära besiktningen. De risker som bedöms föreligga beskrivs i en riskanalys, där även en
motivering lämnas. Ett skriftligt utlåtande med fastighetens/lägenhetens byggtekniska status baserad på erhållen dokumentation och besiktning översänds.
I utlåtandet kan besiktningsmannen också föreslå fortsatt teknisk utredning avseende sådana förhållanden som inte kunnat klarläggas. En sådan utredning ingår inte i besiktningen, men kan beställas separat. En förutsättning är att fastighetsägaren ger sitt uttryckliga medgivande till utredningen.
Med hjälp av en överlåtelsebesiktning kan du som säljare sedan teckna en så kallad dold fel- försäkring. Då är det viktigt att känna till att du som säljare är ansvarig för dolda fel på den sålda fastigheten i tio år från att den nya ägaren flyttat in. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt gällande fastighetens skick.
När köparen fått besiktningsutlåtandet kan denne (beroende på köpeavtalet) besluta att antingen köpa huset på de villkor säljaren kräver, avstå från köpet, be att få en garanti från säljaren, inleda diskussioner om en reducering av priset eller be att få genomföra en fördjupad undersökning.
En köpargenomgång är en genomgång av ett befintligt besiktningsutlåtande vilket kan göras på plats.
Köpargenomgången bör göras innan kontraktsskrivning. Om det inte finns tid för detta så är det bäst att skriva in en klausul i kontraktet där en efterhandsbesiktning godkänns. Se till att klausulen är så öppet formulerad att du kan häva köpet utan särskilda skäl.
En besiktning tar på plats mellan 3-4 timmar. Vi är godkända besiktningsmän av SBR och arbetar efter SBR-modellen.
Fuktmätning i riskkonstruktion
I stort sett alla byggnader har några typer av riskkonstruktioner, det kan vara olika typer av grundkonstruktioner som platta på mark med ovanliggande isolering, kryp/torpargrunder, källare med uppreglade golv och utreglade väggar, tilläggsisolerade vindar, låglutande tak m.m. Många gånger är husen om eller tillbyggda av fastighetsägare med liten erfarenhet av byggfysik vilket kan leda till ökad risk för fukt i konstruktioner. Vid ett husköp kan det vara bra om man utöver en överlåtelsebesiktning även beställer en fuktmätning i riskkonstruktion. Vid en sådan mätning utförs stickprovskontroller i riskkonstruktioner. Samtliga mätningar kräver fastighetsägarens tillstånd då en del mätningar kan kräva
upptagning av inspektionshål.
Dolda fel försäkring
Det viktigt att känna till att du som säljare är ansvarig för dolda fel på den sålda fastigheten i tio år från att den nya ägaren flyttat in. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt gällande fastighetens skick. Vad är ett dolt fel? Ett dolt fel är ett fel i en fastighet som inte gick att upptäcka vid en noggrann undersökning och som köparen inte heller borde förvänta sig utifrån fastighetens ålder, skick, byggnadssätt, pris eller andra omständigheter. Exempel på dolda fel kan vara mögel, skadedjur eller konstruktionsfel.
Vad innebär ” SBR godkänd besiktningsman”?
För att godkännas av SBR – och därmed vara kvalificerad för titeln ”av SBR godkänd besiktningsman” –ska besiktningsmannen vara med i SBRs expertgrupp för Överlåtelsebesiktning.
Besiktningsmannen ska ha dokumenterad byggteknisk utbildning som uppfyller SBRs krav.
Läs mer på sbr.se
Vi utför husbesiktning i följande områden Stockholm, Uppsala, Västerås, Gävle, Södertälje, Eskilstuna, Enköping, Norrköping och Strängnäs.
Kontakta oss för en överlåtelsebesiktning redan idag.
Lägenhetsbesiktning
En lägenhetsbesiktning ger en opartisk och professionell bedömning av lägenhetens skick och status innan ett köp genomförs. Besiktningen innebär en okulär besiktning av väggar, golv och installationer i alla våtrum samt kök.
Detta ingår i en lägenhetsbesiktning:
- Fuktindikation i våtrum och kök.
- Genomgång av handlingar som tex. ritningar eller tekniska beskrivningar.
- Okulär besiktning av alla tillgängliga utrymmen, inklusive våtrum.
- Riskanalys av brister som inte framkommit vid den okulära besiktningen.
- Övriga upplysningar från säljaren gällande renoveringar, reparationer eller skador.
Dolda Fel-försäkring
Varför bör man teckna dolda fel-försäkring?
Om köparen upptäcker ett dolt fel i sitt nya hus, kan felet reklameras till säljaren. Säljare ochköpare måste utreda vem som ansvarar för felet och göra upp om ersättning. Om parterna inte kommer överens kan det i värsta fall leda till en rättsprocess. Med en dolda fel- försäkring kan ansvaret för utredningen lämnas över till försäkringsbolaget. Om felet omfattas av försäkringen betalar försäkringsbolaget ut ersättning, vilket innebär en trygghet för både säljare och köpare.
SBR Dolda fel-försäkring
Är huset besiktigat av en SBR-godkänd/certifierad besiktningsman? Då har du möjlighet att teckna SBR´s Dolda fel-försäkring, som finns i två varianter SBR Dolda fel Standard eller SBR Dolda fel Plus, och det med fyra olika försäkringsbelopp 750 000 kr, 1 000 000 kr, 1 500 000 kr och 2 000 000 kr.
SBR Dolda fel förmedlas av Hjerta.
Innan du tecknar försäkring har du rätt enligt lag att få så kallad förköpsinformation som innehåller viktig information om försäkringen. Är du intresserad av att teckna försäkring, eller vill ha mer information, vänligen anmäl intresse till din besiktningsman så kontaktar Hjerta dig och berättar mer.
Försäkringsgivare för SBR Dolda fel är Länsförsäkringar
organisationsnummer 502010-9681
Tegeluddsvägen 11, 115 41 Stockholm.
Statusbesiktning
Statusbesiktning är precis som det låter en besiktning för att ta reda på fastighetens status. Statusbesiktningen utförs av en opartisk besiktningsman och dokumentationen kan användas som verktyg vid tvist eller som underlag för åtgärdsplanering.
När ska man utföra en statusbesiktning?
En statusbesiktning behövs vid en eventuell tvist eller när en entreprenör som har misskött sitt arbete har gått i konkurs. Vid statusbesiktningen noteras vad som är utfört i byggprocessen, vad som kvarstår både i arbete och material och ni kan även lägga till en kostnadsbedömning av besiktningsmannen gällande ett färdigställande av arbetet. En statusbesiktning är även ett bra hjälpmedel när du är osäker på husets skick eller går i renoveringstankar. Omfattningen av statusbesiktningen skräddarsys efter era önskemål och kan begränsas till enskilda konstruktionsdelar som tak, fönster, våtrum och liknande.
Kontroll av El & VVS installationer
Den okulära kontrollen grundar sig på allmänt kända ålders- och/eller försäkringsmässiga avskrivningar och/eller andra uppenbara indikationer på fel i el samt VVS installationer. Kontroll av el, VVS installationer ingår ej i överlåtelsebesiktningen men ingår i köparens undersökningsplikt.
Okulärkontrollen kan i vissa fall leda till att man får kontakta behörig fackman för bättre bedömning av dess brister i installationerna m.m.
Utförs i samband med överlåtelsebesiktning.
Areamätning
Erfarenhetsmässigt vet vi att den totala ytan i taxeringen inte alltid överensstämmer med verkligheten. Det här kan i sin tur innebära att taxeringsvärdet på fastigheten är fel. Oftast anges bara taxerad yta i mäklarprospekten och många bostäder säljs till ett kvadratmeterpris.
Metoder och regler för att mäta ytor har under åren varierat. Det är bland annat därför det har blivit allt vanligare att man vid köp eller försäljning vill kontrollmäta och gör en ny uppmätning av ytan på bostaden.
Vi utför uppmätning av villor, lägenheter och lokaler. För bostäder tillämpas mätregler enligt Svensk Standard. Som hjälpmedel för att mäta ytor använder vi oss av laseravståndsmätare. När vi har genomfört en areamätning utfärdar vi ett mät bevis.
Utförs i samband med överlåtelsebesiktning.
Energideklaration
Få svar på hur mycket energi som används till uppvärmning, varmvatten och el, och få förslag på vad du kan göra för att sänka din energiförbrukning.
En energideklaration är ett dokument som anger hur mycket energi som förbrukas i en fastighet när den är i bruk och ger en överblick över byggnadens energistatus och inomhusmiljö.
En energideklaration behöver upprättas på hus, byggnader och fastigheter som är nybyggda eller ska säljas och innefattar konkreta förslag på hur ni kan minska energianvändningen utan att inomhusmiljön försämras. Energideklarationen görs ofta i samband med en överlåtelsebesiktning.
I en energideklaration innefattas följande:
- Byggnadens energiförbrukning vid normalt bruk, fördelat på uppvärmning,
komfortkyla, fastighetsel och vattenuppvärmning. - Er uppvärmda area, även kallad A-temp.
- Er uppmätta radonhalt om radonmätning är utförd.
- Referensvärde att jämföra er energiförbrukning för att jämföra med liknande byggnader.
- Registrering hos Boverket.
Våra energideklarationer är giltiga i 10 år.
Fuktmätning & Utredning Fukt/Mögel
Åtgärda fuktskador direkt
Det är av yttersta vikt att fuktskador åtgärdas direkt när de upptäcks. Annars riskerar skadan att öka i omfattning vilket kan få omfattande konsekvenser.
Misstänker du mögel?
Upplever du en stötande lukt i huset eller har du hittat fläckar på väggarna?
Få snabbt svar på typ av hussvamp, omfattning och bästa åtgärdsförslag.
VAD INNEBÄR EN FUKT- OCH SKADEUTREDNING?
En fukt-och skadeutredning är en grundlig undersökning av skadan och konkreta förslag på åtgärder. Vi mäter fukthalten i byggnaden och sammanställer allt i ett mätprotokoll samt ett åtgärdsförslag.
Det är av yttersta vikt att fuktskador åtgärdas direkt när de upptäcks, detta då skadan riskerar att öka i omfattning ju längre tiden går vilket kan få kostsamma konsekvenser. Fuktskador brukar ligga bakom de mest kostsamma skadorna om de inte åtgärdas i tid.
Exempel på vanliga riskområden:
- Krypgrund
- Källare och vind
- Tegelfasader
- Träkonstruktioner
- Våtutrymmen